Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τ. Δ. Θ. για τη Διαμεσολάβηση



 

 

 

Τοπικό  Θεματικό Δίκτυο  της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αγωγής Υγείας «Για ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό σχολείο- Η Σχολική Διαμεσολάβηση-Ένα εργαλείο Ειρηνικής Επίλυσης Συγκρούσεων»

 

 

 

  Το  Τοπικό Θεματικό Δίκτυο  της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αγωγής Υγείας  «Για ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό σχολείο» ιδρύθηκε το Μάρτο του 2017  (υπ΄αρ.  5665/21-3-2017).
Το Μάρτιο του 2019 αποφασίστηκε η συνέχιση της  λειτουργίας του με νέα θεματική, « Η Σχολική Διαμεσολάβηση-Ένα εργαλείο Ειρηνικής Επίλυσης Συγκρούσεων» (υπ’ αρ.  7210   6/3/2019).
ΕΙΡΗΝΙΚΌ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Σκοπός του Δικτύου είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στη σχολική διαμεσολάβηση και η εφαρμογής της στο σχολικό χώρο μέσα από Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Επιμέρους στόχοι είναι η ανάληψη κοινών δράσεων των εκπαιδευτικών και των ομάδων διαμεσολάβησης των σχολείων τόσο μέσα στα πλαίσια του Δικτύου, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα.





Η σχολική διαμεσολάβηση «αποτελεί μία μέθοδο πρόληψης της ενδοσχολικής βίας, (Σχολική Διαμεσολάβηση, ένας οδηγός για την επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο από ομηλίκους, σελ. 9, Έκδοση ΑΝΤΙΓΟΝΗ- Κέντρο Πληροφό-ρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Θεσσαλονίκη 2016).

Η ‘’διαδικασία διαμεσολάβησης’’ συνίσταται ως μέτρο παιδαγωγικού χαρακτήρα σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 10645/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας. ΦΕΚ 120/Β/23-1-2018, Aρθρο 31)

Στο αρ. 31 αυτής, που έχει τίτλο «Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα», στην παράγραφο 1 προβλέπεται: «Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει την παιδαγωγική ευθύνη να προβαίνει σε ενέργειες και να εφαρμόζει πρακτικές για τη δημιουργία στο σχολείο του κλίματος που απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης και για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών έτσι, ώστε να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους τρόπους (π.χ. συμβουλευτικές συναντήσεις με τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές, διαδικασία διαμεσολάβησης) για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς.»



Τη Συντονιστική Επιτροπή  αποτελούν:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης- Τμήμα  Αγωγής Υγείας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ιωάννα Ντέρη
Υπεύθυνη  Τμήματος Αγωγής Υγείας  Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
ΜΕΛΟΣ
Αλέξανδρος Γεωργόπουλος
Καθηγητής Α.Π.Θ.
Πρόεδρος της Οργάνωσης ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΜΕΛΟΣ
Ευαγγελία Παπαθανασίου
Συντονίστρια Αειφορίας 1ο ΠΕ.ΚΕ.Σ Κεντρικής Μακεδονίας
ΜΕΛΟΣ
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
2ο Γυμνάσιο Χαριλάου

Τα  σχολεία  που συμμετείχαν κατά το σχολικό έτος 2018-19 είναι δώδεκα:
Σχολείο
Εκπαιδευτικοί
2ο Γυμνάσιο Χαριλάου
1. Παπαδόπουλος Αθανάσιος
2. Γεωργαντέλη Περσεφόνη
3. Κωνσταντινίδου Σοφία
4. Καρόγλου Μαρία
3ο Γυμνάσιο Θέρμης
1. Σιμουλίδου Ελισάβετ
2. Γιάγκου Σταυρούλα
3. Λάππα Ελένη
Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο ΕΑΕ Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης
1.Μιχαηλίδου Μαρία
2. Κουρτίδου Σοφία
3. Τατσιοπούλου Τριανταφυλλιά
4. Ιορδανίδου Μάρθα
Γυμνάσιο Νέων Επιβατών
1. Γεωργίου Ζωγραφιά
2. Κυριακίδου Παναγιώτα
3. Κιόση Ολυμπία
2ο Γυμνάσιο Μίκρας
1.Δημητρακοπούλου Μαρία
2.Τσινοπούλου Ηρώ
3.Αβραμίδου Χρυσοβαλλάντου
1ο Γυμνάσιο Περαίας
1.Βιτσιλάκη Γεωργία
2.Αστεριάδης Αστέριος
3ο Γυμνάσιο Μίκρας
1.Σημανδράκου Χρυσούλα
2.Παπαδοπούλου Μαρία-Ματένια
Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
1.Δάμτση Ευθυμία
2.Προδρόμου Χρυσούλα
3.Μαντζαρίδου Άννα
Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης
1. Ωρολογάς Ναούμ
2. Αντύπα Στυλιανή
1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού
1. Βαλσαμάς Κωνσταντίνος
2.Ζάρρα Ζωή
3.Ζαριφέ Δήμητρα
4. Καμπουρίδου Ολυμπία
5. Κόμπου Κρυσταλλία
6. Θεοφανίδου Μαρία
1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος»
1. Γρηγοριάδου Αναστασία
2.Συκάς Θεοδόσιος
7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς
1. Δεληβογιατζή Χαρά                           
2. Γκινίδης Γεώργιος
3. Πέρτσης Αναστάσιος                                     

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  Β΄/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

         

ΤΜΗΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                             ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                                                                                       1Ο ΠΕΚΕΣ  


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ  - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Η διαμεσολάβηση λύνει διαφωνίες, βίντεο-κόμικ

https://www.canva.com/design/DAEcYek-N3E/BBL-w5Xzauh7Tcsz-8GwcQ/watch?utm_content=DAEcYek-N3E&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=sharebutton

Ποίημα για τη διαμεσολάβηση

"Ποίημα για τη διαμεσολάβηση" Μια συλλογική γραφή από το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης "ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ".  Συντονισμός από την εκπαιδευτικό κα Ζαχάρω Κουνή σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κο Αναστάσιο Σκουρκέα.

Δράσεις Τμήματος Αγωγής Υγείας: Συμμετοχή στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση (παρουσίαση και κείμενο)

  Η σχολική διαμεσολάβηση, μία μέθοδος  ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων  σε σχολεία του Τ.Θ.Δ. Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Για ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό σχολείο»   Ιωάννα Ντέρη Υπεύθυνη Τμήματος Αγωγής Υγείας Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης e-mail: ioannanteri@gmail.com     Περίληψη   Η σχολική διαμεσολάβηση αποτελεί μία μέθοδο πρόληψης και ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων που εμφανίζονται στο σχολικό περιβάλλον. Είναι μία εναλλακτική πρακτική που υποκαθιστά το πειθαρχικό σύστημα επιβολής κυρώσεων, καλλιεργεί κλίμα συνεργασίας στη σχολική κοινότητα και τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται θεσμικά στη χώρα μας. Συνδέεται με την υλοποίηση Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε θεματικές σχετικές με την πρόληψη της βίας, τη   διαχείριση των συγκρούσεων, την ειρηνική επίλυσή τους, τη διαμόρφωση δημοκρατικής συνείδησης, τα δικαιώματα του παιδιού, την προώθηση Αξιών   Ζωής. Το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας